Af Bettina Møller, stifter af Amaryllishuset og MindYourChild

En ganske almindelig hverdag er i vente. I står op, har en almindelig morgenstund, og børnene sendes afsted i skole, og I tager afsted på arbejde. Der har været en god stemning, og du er landet på arbejdet med følelsen af, at det bliver en af de helt almindelige dage. Det fremkalder et lettelsessuk i dig, og du kan mærke at du allerede ved tanken om en helt almindelig dag, får mere energi i kroppen.

Dagen går. Det er over middag. Det bliver tidspunktet for at skoletiden slutter og SFO tiden starter. Din telefon ringer. Det er din datter … Du kan næsten ikke forstå hvad hun siger, for gråden har overmandet hende – på det du troede var en helt almindelig hverdag.

Måske kender du også det: At myggen kan stikke?

Det er ikke sikkert det er et stort stik. Det kan sagtens være du tænker, at det er et lille stik. Der er bare det ved stikket, at hvis det kommer oveni en uge med mange stik, eller en dag med flere andre stik, så kan dette stik få hele nervesystemet på overarbejde hos dit barn. Hvis du har et barn som optager indtryk og situationer dybere og mere sanseligt end resten af omgangskredsen, vil dit barn blive hurtigere fyldt og et lille stik kan føles som en hel sværm af myg, der rammer på engang.

Hvis du har lyst til at læse mere om det sensitive træk kan du læse mere HER.

Hvilke situationer kan føles som ”myggen der stikker” og som bliver for overvældende på en helt almindelig hverdag?

Jeg oplever flere og flere børn, som i løbet af deres hverdag – af den ene eller anden årsag – er udfordret på selvværdet.

Det er forskelligt fra barn til barn, hvad det er, der kan udfordre selvværdet, her er et par eksempler. Du kender måske selv andre, som relaterer til netop jeres hverdag:

  • Dit barn bliver fravalgt af vennen/veninden i en leg i frikvartet
  • Dit barn har måske fået flere stikpiller om, at han/hun virker sur i dag
  • Dit barn har haft vikar, der er uro og vikaren får sagt/gjort noget som dit barn opfatter som et ”angreb”, eller der opstår en følelse af, at ”jeg er ikke god nok”
  • Dit barn har skulle præstere lidt udover det sædvanlige – måske fremlægge en opgave eller læse noget højt på hele klassen
  • Tænk her selv på andre situationer…
Hvordan kan du som forælder hjælpe dit barn når myggen har stukket?

Når myggen har stukket, er det vigtigt at du som forælder ANERKENDER dit barns følelser. Hvis du har mulighed for det, så sig ”Det kan jeg godt forstå du er ked af…. ” eller spørg ind til ”Hvad har du allermest brug for lige nu… ?”

Lige her handler det om ren overlevelse både for dit barn og dig… Du sidder måske i en situation, hvor du ikke har mulighed for at tage hjem og bare være der for dit barn.

Måske bliver du også selv fuldstændig overmandet af forældre følelsen. Hjertet banker, gråden presser sig også på hos dig eller frustrationen pibler frem ved tanken om, at det igen er en af de dage, hvor det hele vælter, og hvad sker der så? Tanker som ”Kan jeg gå nu”, ”Hvad tænker chefen?” ”Hvordan kan jeg lige hjælpe mit barn bedst her og nu” fylder måske dit hoved, og gør det svært at tænke klart og konstruktivt lige midt i telefonopkaldet, hvor alt er kaos.

Det er her:
  • de ANERKENDENDE ord kan blive altafgørende
  • et par dybe vejrtrækninger (som giver ilt til hjernen) kan blive altafgørende for din beslutning
  • du skal følge dit hjerte, og gøre det der er muligt og bedst, ud fra de handlemuligheder du har

Der er helt sikkert mange løsningsmuligheder på disse situationer, og det kan være svært at sige, hvilken der lige passer for jer på den konkrete dag.

Det er helt okay at komme i tvivl… Det er også helt okay at sige højt, ”Jeg er i tvivl om, hvad jeg kan gøre for dig lige nu, men jeg tænker lige og så finder vi den bedste løsning”.

Det er ikke sikkert dit barn umiddelbart er med på denne process, for barnet har ringet fordi det har brug for dig som forælder LIGE NU OG HER. Så her kan situationen føles som en forværring, hvor du igen kommer på prøve eller overarbejde i at bevare roen og den anerkende tilgang til dit barns rutschetur i følelsesregistret.

Det gode ved, at du kan bevare roen og den anerkendende tilgang til kaoset er, at efterfølgende, når der er ro på dit barns nervestystem igen, så kan I tale om: Hvad virkede? Hvordan kan vi gøre noget bedre? Hvad kan vi gøre næste gang?
På denne måde får dit barn ikke et knæk i selvværdet. Her sker der automatisk, og helt ubevidst det, at barnet føler sig anerkendt og accepteret for den han/hun er. Det er vigtigt i forhold til jeres relation og ikke mindst trygheden og fortroligheden imellem jer.

Det vil nok være lidt for optimistisk at tro, at vi kommer igennem livet uden at myggen stikker….

Lad os i stedet forberede os selv og vores skønne børn på, hvad vi kan gøre når myggen stikker, så vi undgår nye ar på sjælen. Et lille råd er at tage en snak om myggen, når der igen er ro på nervestystemet, og snakke om hvad eller hvilke små fif og redskaber, der for dit barn bibeholder balance og harmoni.

Categories: Blog