Hvad er angst?

I dag har vi mere fokus på hvordan vi har det. Det er både godt og skidt…
Angst er en naturlig følelse ligesom vrede, jalousi, glæde og andre følelser. Men for nogle løber angsten løbsk og udvikler sig til at blive begrænsende for ens ageren i hverdagen.

Angst er en naturlig reaktion på noget, der føles farligt. Angsten sikrer, at man reagerer hurtigt og instinktivt, og at man f.eks. flygter eller forsvarer sig, når man føler sig truet.
Nogle kan opleve angst i situationer, der ikke burde udløse angst, f.eks. hverdagssituationer som at købe ind eller tage bussen. Her svarer angstreaktioner ikke med den reelle fare.

Angsten kan vise sig på forskellig vis og i forskellige grader, det er meget individuelt hvordan og i hvilken grad angsten opleves hos den enkelte.

Symptomer på angst

Angst symptomer kan være til stede hele tiden, eller de kan komme som anfald. De kan udløser i forbindelse med en bestemt situation, eller blot dukker op. 

Nogle af de mest generelle symptomer på angst kan være:
⦁ Hjertebanken
⦁ Sved
⦁ Rysten
⦁ Svimmelhed
⦁ Åndedrætsbesvær
⦁ Smerter og trykken i brystet
⦁ Kvalme og uro i maven
⦁ Frygt for at miste kontrollen
⦁ Muskelspændinger
⦁ Koncentrationsbesvær
⦁ Rastløshed, svært ved at slappe af

Nedenstående symptomer er blot et udpluk og generelle symptomer på angst. Der kan være stor forskel på hvordan angsten viser sig hos den enkelte.

Angst kan forekomme såvel hos voksne som børn og unge, og kan være med som en blindpassager.

Angst hos børn og unge – hvorfor skal vi tage det alvorligt?

Angst er en naturlig reaktion i et barns udvikling, og børn vil i løbet af deres udvikling opleve og gennemleve mange forskellige former for angst. 
Angst kan opstå som følge af en grundlæggende forstyrrelse hos barnet, eller som følge af den genetiske arv og samspillet mellem barn og forældre.

Det kan være svært, og forbundet med udfordringer, at være menneske i nutiden, og ikke mindst i den del af livet, i årene fra 13 – 20 år, hvor vi udvikler os fra barn til voksen. 
Symptomerne på angst er som oftest ens hos både børn og voksne. Dog kan den genstand eller situation på det tidspunkt hvor angsten debuterede, være en afspejling i den udfordring eller udviklingsrelaterede opgave som barnet har været udsat for. 

Vi skal tage det alvorligt fordi angsten kan være svær at få øje på, hvis barnet eller den unge undgår oplevelser, situationer eller andet som fremkalder angsten. Der kan her være tale om både sikkerheds- og undgåelsesadfærd. 
Nogle gange kan angsten være med som blind passager over en periode inden fokus og bevidsthed lander på angsten. Nogle af de symptomer vi ser hos børn og unge, kan også være forbundet med andre udfordringer, og det kan derfor være svært at skelne hvad handler det om.

Ud fra min tese om at ungdomsårene er en rejse ud i ukendt land og med en hjerne der er under udvikling/ombygning, mener jeg det er vigtig, at vi tager angsten alvorligt blandt børn og unge. Vi oplever, at ungdomsårene er forbundet med en vis portion af uforudsigelighed og for mange en intens periode i livet.
Jeg tror på, at ved at få øje på den blinde passagerer og byde den velkommen om bord kan vi i mange tilfælde forebygge at angsten tager overhånd og bliver invaliderende. 

Behandling af angst

Der findes forskellige behandlingsformer indenfor angst, og det vil være individuelt hvad der tiltaler og virker for den enkelte.
Jeg oplever, at blandt andet hypnose

kan være et terapeutisk redskab til at koble det bevidste og ubevidste sammen og derigennem skabe forandringer set ud fra udfordringerne. Hypnosen giver adgang til den del af hjernen hvor vores ubevidste bor, og med udgangspunkt i følelser, vaner og tanker oplever jeg, at hypnosen kan være endnu en terapeutisk vinkel i arbejdet med angst og mine klienters tematikker.

Hypnoterapien er effektiv mod angst fordi der både arbejdes med følelser, kroppens fornemmelser og tankerne. Hypnoterapien kan være med til at give hjernen ro og skabe tryghed i kroppen, så det er muligt at mindske angsten.
Jeg oplever også, at når vi kombinerer forskellige tilgange er der en positiv effekt. Denne kombination kan indeholde
⦁ Kognitiv terapi / NLP
⦁ Kognitiv adfærdsterapi
⦁ Hypnose
⦁ Kropsterapi (angstdæmpende kropsøvelser, vejrtrækningsøvelser, massage)
⦁ Mindfulness (herunder krops- og vejrtrækningsøvelser)
⦁ Åndedrætsterapi
⦁ Livsstilsændringer
⦁ Psykoeducation
⦁ Eksponering

Du altid velkommen til at ringe og få en uforpligtende snak om netop din situation.


Du kan ringe til mig på:

26 27 99 39

eller skrive til mig på mail:

info@mindyourchild.dk

Jeg kan træffes på telefonen de fleste hverdage mellem kl. 9 – 17, hvis jeg ikke har mulighed for at tage den, er du velkommen til at lægge en besked, og jeg ringer tilbage hurtigst muligt.