Ferie som særlig sensitiv med nydelse og overskud
Ferien står for døren, og som særlig sensitiv kan det betyde indre uro, hvilket jo ikke er meningen med ferie.
Ferie er noget, vi forbinder med:
☀hygge
☀afslapning
☀overskud
☀god energi
☀ro
☀positivitet
☀nærvær
Hvordan lykkedes det som særlig sensitiv, når uforudsigelige oplevelser, ikke planlagte dage og nye omgivelser kan få enhver sensitiv fuldstændig ud af rytmen!
Sådanne situationer kan få overarbejdsknappen i bund, og når den aktiveres kommer der forskellige reaktioner (afhængig af den enkelte), så som:
Manglende overblik
Panik/angst agtige træk
Søvnløshed
Mindre appetit
Opfarenhed
Vrissen
Indre uro
Indelukkethed
Tristhed
Når familien skal afsted på ferie, og disse reaktioner begynder at snige sig ind på de enkelte medlemmer, så kan det give nogle sammenstød, inden ferien rigtig er i gang.
En lille historie fra min familien:-)
Vi består af mor, som er særlig sensitiv, far der ikke er, datter på 10 som er særlig sensitiv og søn på 8 som er lidt, men langt fra vi to andre.
Vi skal en uge til Kreta, ferien har været planlagt og bestilt siden januar og vi ved hvor vi skal bo, på et hotel vi for 2 år siden var på første gang. Det er et lille hotel med 20 værelser, familiedrevet, lille pool og lækre milkshakes i pool baren. Alt sammen ting og oplevelser vi snakkede om i den booking, og som var med i alle vores overvejelser om valg af destination/hotel.
Kreta? Skal I ikke snart opleve noget andet spørger flere af vores venner?
Vi smiler lidt og trækker på skuldrene, mens vi siger … Kreta er vores ø, og vi elsker Grækenland! (Hvilket ikke er løgn)
Hvorfor vælger vi igen og igen det samme?
Som sensitiv vil jeg sige, det er ret nemt at svare på…., det gør vi fordi, det er lig med tryghed og ro. Det kendte er helt unik og af stor betydning for både mig og min familie.
Allerede da vi bestilte ferien var børnene med i processen. Det at børnene huskede pool området, restauranter vi havde besøgt, ture vi var på, gode milkshakes og en masse andre detaljer gjorde vores valg endnu nemmere.
For os var det det helt rigtige at vælge det kendte og ferie krilleren begyndte på den gode måde.
Vi har i flere måneder snakket om… kan du huske? Når nu vi? Osv
Fantastisk lang og positiv oplevelse og optakt til ferien.
Ugen op til ferien kommer og det sensitive alarmberedskab begynder nu sin aktivering
Reaktioner fra mor begynder weekenden op til. Der er lidt fyldt kalender i ugen op til ferien rent arbejdsmæssigt, så tankerne begynder at trigge kroppen og reagere lidt stress agtig. Det der med at overskue vasketøjet og pakning til 4 personer er uoverskueligt, og der skal ikke så meget til før gråden presser sig på.
Min mand og jeg har kendt hinanden i over 23 år, så kendskabet til hinandens stærke og svage sider er i top.
Min mand tager søndag inden ferien fuldstændig over på styringen, finder kufferter, tøj og wup wup i løbet af søndag eftermiddag/aften er der fundet og pakket tøj til alle i husstanden. Roen vender som lyn fra en klar himmel tilbage til min krop, og jeg sover helt trygt og roligt uden bekymrende tanker.
Vores datter har 4 dage før ferien en rigtig dårlig morgenstund, hun er frustrerende og små naturlige gøremål bliver uoverskuelige og til skændende situationer. Det hænger ved dagen efter, og vi tænker hvorfor lige nu? Det er gået så fint i en lang periode og vi skal på ferie… vi undre os lidt og alligevel ikke…
Dagen hvor vi skal rejse er helt gal, hun er opfarende, sur og snærrende. Vi har en lille regel om, at vi ligger vores eget puslespil og ikke tager hinandens brikker, sådan ren psykologisk. Det er vigtig, at de brikker, man som særlig sensitiv har i sin hverdag, passer til en selv. Det giver uro, og frustration, hvis man forsøger at integrere andres brikker.
Da vi i løbet af formiddagen gør os klar, og jeg som mor gerne vil hygge med negleklipning og neglelak ender det ulykkeligt i første omgang. I klipningen klipper jeg ifølge datteren hendes ene negl af, og hun begynder en verbal kamp.
Det der reelt sker, er at vores datters triggertanke har overmandet hende (uden hun selv er bevidst om det). Hun tænker åh nej, jeg får propper i ørerne, og kobler det til, at det er ubehageligt og farligt at flyve. Hendes triggertanke starter en lavine af indre uro, angst, frygt og bekymrende tanker, hvilket er forstærket hen over ugens løb.
Vi som forældre har her flere muligheder. Jeg vælger at anerkende hende og siger til hende “jeg ønsker ikke din brik. Jeg kan mærke, der er noget, der trykker dig, kan du fortælle mig, hvad det er skat?”
Nu bryder hun sammen i gråd, og vi krammer, alt imens hun siger. “Mor jeg er så bange for at flyve”. Jeg anerkender her igen hendes frygt, og stille og roligt falder hun til ro, og vi taler om, hvad vi kan gøre. Vi lægger en plan og aftaler far sidder selv, lillebror ved vinduet og mig yderst. Det giver ro at hun ved, hun sidder i midten og er omgivet af tryghed.
Næste fase er selve flyveturen
Her tager situationen en helt anden drejning, end vi havde forventer. Vores datter får en angst/panik agtigt anfald efter 30 minutters forsinkelse kan hendes krop ikke mere. Hun er fuldstændig overstimuleret og har aktiverer frygten for ondt i ørerne til allerede nu at ligge på styrke maksimum. Vi vælger, at forklare stewardessen, at det måske bliver en situation, vi ikke helt selv kan klare (mor er heller ikke for god til det med at flyve, og får også altid propper i ørerne, også kaldet overstimulering af mors nervesystem) Herfra sker miraklet!
Den utrolig søde kabinechef og hendes steward tager over og alt ændre sig. Mit overskud boostes, vores datter lytter aktivt på, det de siger, og vi kommer i luften uden propper.
Roen sænker sig hos alle og vi nyder turen. Jeg er personlig selv meget overrasket over egen reaktion og handlekraft på den positive måde.
Vi skal til at lande, og her er kabinepersonalet igen helt fantastiske. De kommer med saltvandsvæske til både mig og min datter, forklarer hvad vi skal gøre og på magisk vis lykkedes det mig at lande uden propper og ørepine. Det lykkedes ikke for vores datter og søn (han blev helt klart lidt smittet af hendes angst og frygt)
De får begge meget ondt, og vores datter reagerer voldsomt med gråd, panisk, uklar øjenkontakt og urolige bevægelser, som det er muligt, når du sidder i et flysæde.
Tredje fase er selve ferien
I løbet af ugen har vi haft fokus på at være i varme- og tryghedssystemer. Så når signaler som træthed og overstimulering opstod, kastede vi som forældre “forældrekortet”, og guide til det, der var bedst i øjeblikket.
Ved signaler på overstimulering, har vi aktiveret ro, nærvær, kærlighed og tryghed og samtidig italesat hvad er det, der er dit behov lige nu? Vi har f.eks fundet ro på hotellet ved at hygge med frokost uden yderligere sanseindtryk (medbragt makrel i tomat og en mayonnaise er et hit)
Vi har prioriteret at spille spil, læse bøger og lytte til musik.
Vi har ved træthed, eller hvis vi vidste, det blev sent sengetid aktiveret belønningssystemet ved f.eks at sige i aften skal vi … og hvis vi hviler os, kan vi bedre overskue aftenen og være længere oppe. Så ved tryghed og kærlighed har vi fået børn på 8 og 10 til at sove middagslur!
Hvad skete der?
Vi aktiverede kort sagt forskellige systemer i hjernen på skift. Læs mere på bloggen under Hjernens 3 følelsessystemer
Refleksionen er, at vi kan selv styre vores tanker, og give dem den magt vi ønsker. I fly situationen valgte jeg, at fokusere på min datter og søn 100%, tænke på det gode ved vores kommende ferie. Kan varmt anbefale et fokusskifte, det hjælper at flytte tankerne.
Derudover sad vi på række 2, det betød for mig, jeg ikke skulle forholde mig til alle andre i flyet. Vi havde ekstra plads, og det gav helt klart mig mere overskud.
Mine tanker igangsatte handling og forandring for mig. Tankerne har bragt mig videre og åbnet op og skabt et frirum til løsning på mit problem. Jeg spejlede mig i min datter, og så mig selv. Jeg har videregivet min egen angst for at flyve og få propper i ørerne.
Alt i alt har vi haft en af vores bedste ferier, med plads til den enkeltes behov og os som familie med kvalitetstid og masser af dejlige oplevelser. Vi har nydt det trygge, og alligevel bevæget os ud på nye eventyr. Vi er som familie under kategorien udadvendte/nyhedssøgende særlig sensitive, og vi nyder at udforske vores grænser på den gode måde. Vi bliver bedre og bedre til at forklare hvad vi hver især har af behov og ønsker og indgå kompromisser.
Vi nyder, at gøre selv de små ting til en oplevelse, som f.eks at vente på maden på restauranten, her er et spil Uno, smart games eller Master mind altid et godt fokusskifte fra den sultne mave og ventetid.
Flyturen hjem gik over alles forventning så godt. Vi havde tilkøbt pladser på række 3, ekstra plads. Vi tog vores næsespray, snakkede om alt det vi havde oplevet, sov lidt og ingen af os havde ørepropper hverken ved start eller landing, og denne gang klarede vi det uden hjælp fra andre.. YES!
Er det muligt med tankernes magi at træne hjernen på en måde, så det fremmer indre ro, selvkontrol, harmoni, balance og selvkærligt omsorg?
JA det mener jeg!
Nysgerrig på at vide hvordan?
Ved at træne kroppen til indre ro og fredfyldt tilstand og ved at praktisere f.eks. børneyoga/mindfulness trænes hjernens varme- og tryghedssystem, hvilket gør at tankernes magi hjælper os til en hverdag i mere harmoni og balance.
Dine tanker skaber dine overbevisninger, som skaber dig liv!!!
Vigtig viden for særlig sensitive
Over- og understimulering af hjernens 3 følelsessystemer skaber ubalance og kroppen sættes på overarbejde.
Det er ofte trusselssystemet og belønnings- og ressourcesystemet der aktiveres ved over- eller understimulering. Det er også vigtigt at bruge varme- og tryghedssystemet med omhu for sig selv. Forstået på den måde, at som sensitiv kan du nemt komme til at sætte andre før dig selv, og så dræner du din egen energi.
Det er vigtig at kende sine egne grænser og behov, da det sikre den bedste indlevelse i/medfølelse med andre på den mest afbalancerede måde.
Hvad skete der på vores ferie?
Vi aktiverede kort sagt de forskellige systemer på skift
- Ugen før aktiverer mor trusselssystemet ”frygten for ikke at kunne overskue pakningen”. Belønningssystemet og varme-/tryghedssystemet aktiveres, da manden siger ”hvis vi hjælper hinanden er vi færdige med at pakke inden vi går i seng i aften”. Dopamin aktiveres og udsigten til en stille og rolig uge op til ferie trækker.
- I ugen op til aktiveres datterens trusselssystem, da hun ser/oplever en utryghed/fare i at flyve, fordi hun forbinder det med ondt i ørerne, som er smertefyldt. Det hele kulminerer i flyveren og udløser et angst anfald. Ved at aktivere varme- og tryghedssystemet med omsorg imens mor krammer, holder i hånd og bevarer egen indre ro flyttes fokus fra trusselssystemet over til belønningssystemet. Mor lover sol, varme, tryghed, ferietid, badetid og italesætter alt det, som datteren ønsker sig. Samtidig siger stewardessen, at ferie er lig med 3 is om dagen.
- Trusselssystemet aktiveres med en tur i bus indtil byen, vores datter bliver urolig for, hvad nu hvis chaufføren kører galt? Han sidder og kigger på hans mobil hele tiden. Her vælger vi at aktivere varme- og tryghedssystemet samtidig med belønningssystemet. Vi siger, vi tager en taxa hjem, samtidig med, at vi holder hendes hånd og siger alt er okay, vi er sammen.
I løbet af ferien har vi holdt fokus på at være i varme- og tryghedssystemet. Så når signaler som træthed opstod, kastede vi som forældre belønningssystemet i spil… I aften skal vi xx, hvis vi lige hviler os nu.
Ved signaler på overstimulering, har vi igen aktiveret ro, nærvær, kærlighed og tryghed og spurgt ind til, hvad er det, der er dit behov lige nu?
Vi har fundet ro på hotellet ved at undgå ekstra sanseindtryk, så frokost har været på værelset/altanen, hvor vi har nydt medbragt makrel i tomat og mayonnaise madder. Spillet spil, læst bøger og lyttet til musik.
Kærlige råd før, under og efter ferien:
Før
☀mærk ind i hvilken ferieform I er til
☀vælge tryghed hvis det er muligt, kendte omgivelser
☀snak om alles forventninger til ferie, små sjæle har også forventninger
☀anerkend de sensitive træk og gør dem til din/jeres styrke
☀træf beslutninger der gavner hele familien (sig fra og hjælp hinanden til at blive ferieklare)
☀skab overblik over ferie, lav evt. en kalender, hvor I skriver/tegner hvad I skal de forskellige uger/dage
Under ferien
☀aftal dagens indhold, så undgås tankemylder hos alle
☀struktur, selvom I ikke er hjemme i vante omgivelser så skab rytme i ferien f.eks sove middagslur, spise på nogenlunde faste tider osv
☀ giv slip på hverdagens normer og regler i det omfang det er muligt, hvis dit barn f.eks mister appetit i varmen. Så kan 2 is om dagen, være okay. Ligesom det måske ikke er vigtigt, hvad de spiser til aften, bare barnet spiser
☀gå på kompromis
Efter ferien
☀snak om ferien, hvad var godt? Hvad kan vi blive bedre til?
God ferie:-)