I august måned er det for rigtig mange børn og unge opstart og i gang igen med et nyt skoleår. Det kan betyde ændringer for nogle, nye lærere, nye fag, nyt lokale og for andre helt nyt ALT, hvis dit barn har flyttet skole eller starter på efterskole/videreuddannelse eller hvad der nu er hos netop jer.
Denne nye start på et skoleår, betyder for rigtig mange følsomme og sensitive børn og unge, at alle følelser er i spil. Der kan også komme reaktioner hos de børn som også gik i skole før sommerferien, de har nu i en lang periode været ude af trit med deres faste hverdag, hvilket kan give nogle udsving.
Når følsomme og sensitive børn og unge reagerer sker dette ofte i omgivelser og rammer, hvor de er helt trygge, hvilket betyder, at det er helt naturligt at I som forældre ofte er dem der oplever børnenes reaktioner.
Hvilke reaktioner kan I som forældre opleve
- Tristhed, barnet er ked af det, og har måske lettere til gråd og har svært ved at sætte ord på det han/hun føler
- Voldsomme vredesudbrud
- Rastløshed og uro i kroppen
- Barnlighed, de lidt yngre børn har en tendens til at gå tilbage til tidligere stadier og opleves yngre end ellers
- Hjælpeløshed – i en periode kan før overkommelige ting/opgaver virke helt uoverskuelige
- Øget træthed, der bliver brugt ekstra energi på nye indtryk og bearbejdning heraf
- Kortere lunte og frustration, det kan virke uoverskueligt at svarer på spørgsmål fra forældrene eller gå fra en ting/opgave til en anden
Hvad kan I som forældre gøre for at mindske ovenstående reaktioner hos barnet:
- Vær så forberedt som muligt og tilstræb at møde jeres barns følelser med åbenhed, anerkendelse og rummelighed
- Lyt til dit barns signaler, og vær den omsorgsfulde og nærværende forædre der bare er tilstede sammen med barnet. I behøver ikke lave noget eller arrangere noget, nogle gange er det nok I bare er derhjemme og er jer som familie. En periode med begrænset sociale aktiviteter, familiekomsamner og legeaftaler kan for nogle være en løsning.
- Det kan også hjælpe nogle af de yngre børn, at de har en ting med hjemmefra. Det kan være et billede af familien, en lille bamse som kan hænge på skoletasken eller hvad I finder på.
- Det kan også være en fordel at informere lærerne, pædagogerne eller andre kontaktpersoner så tidlig som muligt for den vej igennem at opnå det bedst mulige samarbejde om netop jeres skønne barn.
- En lille hyggestund om eftermiddagen/ved aftensmaden, hvor I alle sammen fortælle to positive ting fra jeres dag, kan også være med til at mindske ovenstående reaktionsmønstre.
- Afspænding/mediation i form af stille musik eller læsning af en børne meditation er for mange børn også en stor hjælp i en ny og svær skoleperiode. Her kan anbefales Gitte Winther Graugaards bøger I mit hjerte og Hjerternes dal eller Carsten Sommerskov
Har I som forældre brug for vejledning og sparring kan I booke en session hos mig, og vi vil sammen finde frem til de redskaber/tiltag som passer til netop jeres familie og jeres skønne barn.
I kan også kigge ind på https://mindyourchild.dk/forloeb-for-saerligt-sensitive-boern-og-unge/ og læse mere om forløb for særligt sensitive børn og unge.
I er også velkommen til at se om et af mine forskellige hold er noget for jer – måske er et børneyoga, tween/teenyoga eller familieyogahold lige noget for jer? Eller mindfulness for voksne, hvor du kan få et pusterum og være selvkærlig for en stund?