Et stille og roligt øjeblik, hvor du mærker ind i dine egne og de andre familiemedlemmers behov er guld værd:-)

Julen indeholder mange forventninger hos os alle uanset om vi er voksne eller børn, og det er ikke lige nemt for alle at få sat ord på disse forventninger eller nærmere glæden ved alt det vi forventer eller alt det vi  kommer til at opleve.

Mængden af aktiviteter stiger i december, ofte er der flere arrangementer, gaveindkøb og traditioner som julebag, juleklip, julefrokoster, fældning af juletræ mm på december måneds program.

Følelsesregistret aktiveres stort set hele tiden i løbet af december. Kroppens spændings niveau kan for mange være overvældende – hvad sker der vist ens forventninger ikke indfries???

  • Gaver – hvilke gaver fra ønskelisten får jeg?
  • Juletræet – hvordan kommer det til at se ud?
  • Julemanden kommer han? Har jeg været sød?
  • Får jeg kalendergaver dagligt eller weekend?
  • Hvor mange julefrokoster skal jeg/vi til?
  • Hvem skal vi være sammen med i løbet af julen?

Uindfriet forventninger kan for nogle betyde, at humøret svinger lidt op og ned. De små sjæle vi er omgivet af kan have svært ved at forklare det de føler. De har måske endda svært ved at finde ud af at der sker noget i deres skønne krop og sind. Der kan være mange måder at reagere på både som lille og stor. Det vigtigste for at få en magisk jul, er at anerkende vi ikke er ENS, og at vi alle har nogle forventninger til denne skønne juletid.

 

Et lille kærligt juleråd i forhold til forventningernes glade juledage:

Det kan være godt at have opmærksomheden henledt på, at vi hver især har forskellige behov.

Start med at tune ind på dine egne behov, og forsøg at være med det der er og kommer, og vær ærlig hvis du/I har brug for at finjustere og ændre planer.

Brug herefter lidt tid til at få snakket med hinanden i din lille familie om, hvad der er de andre familiemedlemmers behov også?

Vær herefter opmærksom på, at I måske har forskellige behov, og at det sagtens kan lade sig gøre at få en fantastisk jul selvom I er forskellige og har forskellige forventninger… Det er kan være super hyggeligt, også engang imellem at dele sig lidt op, og lave det der passer ud fra familiemedlemmernes behov… Det er okay vi ikke alle sammen passe i den samme kasse!

Hvordan afstemmer vi  juleforventningerne hos os?

Søndag morgen i nattøj og julelysene tændt… Her var tidspunktet perfekt, og jeg spurgte mine børn “hvad glæder I jer allermest til I julen”? (mest fordi ordet forventninger måske ikke var på deres niveau)

Min datter svarer “åh mor jeg glæder mig allermest til at vågne den 24. december, og mærke den der følelse af helt vild meget glæde og sommerfugle i maven… den der følelse, hvor jeg næsten ikke kan vente til alt det gode der sker i løbet af dagen”

Min dreng svarer “jeg glæder mig helt vild til vi skal til julefrokost ved farmor og farfar”

Min mand svarer “jeg glæder mig allermest til 1. juledag i nattøj”

Jeg svarer “jeg glæder mig til at vi skal i kirke juleaftens-eftermiddag, nyde ferien med at spille spil og gå ture”

 

Julen er hjerternes fest – nyd hinanden og julen:-)

Kærligst

Bettina

Categories: Blog