Det simple mindset

Af Bettina Møller, stifter af Amaryllishuset og MindYourChild

De tre grundlæggende tanker bag det simple mindset består af tre retningslinjer:

  1. Vi bør være, som det stille vidne, der forholder sig neutralt opmærksom på det, der udspiller sig omkring os. (OBSERVERE)
  2. Vi bør vente på forståelse og give tid til nye muligheder og vækst. (VENT)
  3. Herigennem bør vi øve os i at kunne være tilstede i dele af livet uden at vurdere, dømme eller stemple oplevelser. (Acceptere)

Når vi dømmer noget gør vi os blinde, når vi observere er vi åbne for nuancer og muligheder.

Forestil jer fluen på væggen, der ser sagen i flere perspektiver.

Du har en større adgang til alle livets gaver, når du er åben, accepterende og ikke dømmende. Når du tør have modet til at lytte til dit eget smukke hjerte/kroppen, så finder du ud af, hvilke behov du har i en given situation/periode af dit liv.

 

Observer – hvad bruger vi vores tankevirksomhed på? Hvad tænker vi, og føler vi om vores omgivelser, situationer, ting vi oplever? Vi ”dømmer” hurtigt! Helt grundlæggende for at beskytte os selv, men hurtigt erfarer vi, at vi jo ikke er i livsfare i hverdagssituationer eller nødvendigvis, når vi er sammen med andre mennesker.

Vi bruger så meget tankevirksomhed på at dømme:

”Hendes tøj er grimt” – ”Hendes briller er grimme” – ”Jeg bliver gal over, det hun siger nu” – vi inficerer os selv med negativitet, og vi bliver sure indeni.

Med mindfulness øver vi i at være til stede i nuet – lige nu! Vi får kendskab til at abstrahere fra fortiden og fremtiden – du bliver opmærksom på dit sind og dine reaktioner.

Så det ”det simple mindset” handler om er, at vi gerne vil opnå er at lægge den ”dømmende hat” fra os. Vi vil gerne være neutrale og stoppe vores indre snak.

Når vi kan det, så åbner vi op for vores nysgerrighed og muligheden for at lære noget nyt. Vi kan se situationen fra flere sider. Vi bliver åbne og nærværende – både overfor andre og ikke mindst overfor os selv.

 

Vent – kender du det med lige at tælle til 10, inden du buser ud med din mening? Det kan tit være klogt.

Hvis du lige stopper op og finder din tålmodighed frem (tag en dyb vejrtrækning, som også er et vigtigt mindful redskab), så får du muligheden for at se, hvad det hele handler om. Skal jeg blande mig – både tankemæssigt og fysisk – eller er det værd at involvere sig i? Måske når det at løse sig selv eller blive mere klart for dig, hvad du skal gøre. Tålmodighed belønner sig! Hvilket fører til næste skridt… som er:

 

Accepter – prøv om du kan se situationen, for det den er: Nogle gange KAN du ikke ændre situationen – du må acceptere det og give slip. Eller du kan handle – så du accepterer dine handlinger og din adfærd. Et ekstra lille råd er dog ikke at blive passiv accepterende, det er ikke så sundt for din energi.

 

Hvordan kan du bruge det simple mindset i hverdagen:

Trin 1

Du observerer

Du mærker efter og iagttager dine tanker, følelser og fornemmelser

(Du ved, at din irritation om lidt vil føre til vrede og dårlig vejrtrækning. Du ønsker at stoppe legen/samtalen/mobberiet eller lave et modangreb, men du ved godt, at du let kan gøre det hele værre)

 

Nu går du til trin 2 ….

 

Du venter!

Du giver liiiige tid til, at personen der skaber den dårlige stemning selv indser, at han/hun ikke modtager, den forventede reaktion fra dig

 

Herefter begynder du at slappe af i trin 3

 

Du accepterer!

Du kan nu glæde dig over den anden persons selv fik kigget ind, og at du ikke reagerede.

Det faktum at du ikke reagerede negativt medførte, at den anden person stoppe sit angreb og lærte ved sine egne observationer/iagttagelser.

 

Du vil forhåbentlig opleve, at du bliver belønnet for din tålmodighed 🙂

 

Kilde: Sussanne Wexø, Life Mastery Academy

Categories: Blog